مقالات حسابداری و حسابرسی

اشخاص مشمول حسابرسی

اشخاص مشمول حسابرسی

از جمله اقداماتی که اشخاص حقیقی و حقوقی بایستی در کسب و کار های خود انجام دهند، حسابرسی می باشد که در این راستا اشخاص مشمول حسابرسی بر اساس ماده 272 قانون مالیات های مستقیم، به 3 دسته طبقه بندی شده اند که در ادامه مطلب به شرح آن پرداخته شده است.

اشخاص مشمول حسابرسی:

بر اساس قانون مالیات های مستقیم، اشخاص مشمول حسابرسی شامل شرکت های موضوع بندهای (الف) و (د) می باشند که این بند ها بر اساس ماده واحده قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفه ای حسابداران به عنوان حسابدار رسمی می باشند، همچنین شامل اشخاص حقیقی و حقوقی با توجه به نوع فعالیت های آنان و اشخاص حقیقی و حقوقی با توجه به حجم فعالیتشان می باشد.

شرکت های موضوع بندهای (الف) و (د) ماده:

شامل شرکت‌ های پذیرفته شده یا متقاضی پذیرش در بورس اوراق بهادار، شرکت ‌ها و موسسات موضوع بند های الف و ب ماده 7 اساسنامه قانونی سازمان حسابرسی می باشد که بر اساس تاریخ اجرای اصلاحیه قانون مالیات‌ های مستقیم، قوانین ماده 272 ق.م.م در خصوص مشمولین این بند است که آغاز سال مالی آنها از تاریخ 1394.1.1 بوده است.

اشخاص حقیقی و حقوقی طبق نوع فعالیت:

شامل، شعب و دفاتر نمایندگی شرکت ‌های خارجی ثبت شده در ایران، شرکت‌ های سهامی عام و تابعه و شرکت های وابسته به آنها، موسسات و نهاد های عمومی غیر دولتی، شرکت‌ ها، سازمان‌ ها و موسسات وابسته به آنها می باشد.

مشاوره مالیات

اشخاص حقیقی و حقوقی بر اساس حجم فعالیت:

اشخاص حقیقی و حقوقی که طبق آخرین اظهارنامه ای که تسلیم نموده اند و جمع کل ناخالص درآمد آنها بیشتر از 50 میلیارد ریال باشد و یا این که مجموع دارایی های آنها در ستون بدهکار ترازنامه بیشتر از 80 میلیارد ریال باشد، شامل شرکت های خصوصی، شرکت های تعاونی و موسسات غیر تجاری، شرکت های پیمانکاری با درآمد بیش از 50 میلیارد ریال و … هستند که درآمد آنها از راه فروش کالا یا خدمات عملیاتی و غیر عملیاتی به دست می آید.

بر همین اساس، مفاد این اطلاعیه در مورد تمامی اشخاص موضوع بند های (ب) و (ج) است که آغاز سال مالی آنها از تاریخ 1396.01.01 و پس از آن است. همچنین طبق ماده 272 ق.م.م، تکالیف مالیاتی اشخاص مذکور، بر اساس اطلاعیه های وزارت امور اقتصادی و دارایی به قوت خود باقی می ماند.

بر همین اساس، اشخاص ‌مذکور وظیفه دارند که گزارش حسابرسی مالیاتی خود را بر طبق نمونه ‌ای که از طرف ‌سازمان امور مالیاتی تهیه شده است، تنظیم نموده و برای تسلیم آن به ‌اداره امور مالیاتی اقدام کنند که باید شامل موارد زیر باشد:

موسسه مشاوران مطالعه مقاله مدیر مالی، مدیر اجرایی را به شما عزیزان پیشنهاد می نماید.

حسابرسی

حسابرسی

اطلاعیه اجرای ماده 272 ق.م.م:

اطلاعیه سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص اجرای ماده 272 ق.م.م اصلاحی مصوب 1394.04.31 به شرح زیر می باشد:

سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است تا پایان دی‌ ماه هر سال نسبت به اعلام آن گروه یا گروه هایی از اشخاص حقیقی و حقوقی که علاوه بر شرکت های موضوع بندهای (الف) و (د) ماده واحده “قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفه‌ ای حسابداران ذی ‌صلاح به‌ عنوان حسابدار رسمی” مصوب سال 1372 براساس نوع و یا حجم فعالیت آنها ملزم به ارائه صورت های مالی حسابرسی شده توسط سازمان حسابرسی یا موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران همراه با اظهارنامه مالیاتی و یا حداکثر ظرف مدت 3 ماه پس از مهلت انقضای ارائه اظهارنامه می ‌باشند را از طریق درج در روزنامه رسمی و روزنامه‌ های کثیر الانتشار و یا سامانه الکترونیکی مربوطه به اطلاع این گروه از اشخاص برساند.

علاوه بر آن این سازمان می ‌تواند اشخاص حقیقی و حقوقی معینی را به صورت موردی مشمول حکم این ماده نماید، که در این ‌صورت موضوع شمول اشخاص یاد شده باید با ابلاغ کتبی تا پایان دی ‌ماه هر سال به آگاهی آنها برسد. اشخاص حقیقی و حقوقی مزبور که سال مالی آنها پس از اعلام سازمان یاد شده آغاز می گردد، مشمول حکم این ماده خواهند بود.

در صورت ارائه نکردن گزارش حسابرسی مالی موضوع این ماده در مهلت مقرر، علاوه بر تعلق جریمه معادل 20‌ درصد مالیات متعلق، درآمد مشمول مالیات آنها طبق مقررات این قانون از طریق رسیدگی تعیین خواهد شد.

تهیه اظهارنامه مالیاتی

تبصره 1:

اداره امور مالیاتی گزارش حسابرسی مالیاتی را بدون رسیدگی قبول و مطابق مقررات برگ تشخیص مالیات صادر می ‌کند، قبول گزارش حسابرسی مالیاتی موکول به آن است که ‌مؤدی گزارش حسابرسی مالی نسبت به صورت‌ های مالی که طبق ‌استاندارد های حسابرسی توسط همان حسابدار رسمی یا موسسه‌ حسابرسی تنظیم شده باشد را ضمیمه گزارش حسابرسی مالیاتی ‌همراه با اظهارنامه مالیاتی یا حداکثر ظرف 3 ماه از تاریخ انقضای ‌مهلت تسلیم اظهارنامه‌، تسلیم اداره امور مالیاتی مربوط نموده ‌باشد.

تبصره 2:

سازمان امور مالیاتی کشور می ‌تواند حسابرسی صورت های مالی و یا تنظیم گزارش مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی را به سازمان حسابرسی یا موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران واگذار نماید، در این صورت، پرداخت حق‌ الزحمه حسابرسی مالیاتی طبق مقررات مربوطه، برعهده سازمان امور مالیاتی کشور است.

اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله حسابرسی عملیاتی را به شما پیشنهاد می کنیم.

جهت برخورداری از کلیه مشاوره مالیاتی می توانید با شماره 09120202822 تماس بگیرید.

رای شما به این مطلب

میانگین امتیازات 5 / 5. تعداد آرا: 1

از اینکه این مطلب مفید نبود عذرخواهی میکنیم

اجازه بدهید ما این مطلب را مفیدتر کنیم!

لطفا نظر خود را در بهبود این مطلب با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *