مقالات حسابداری و حسابرسی

انواع سهام

انواع سهام

مهم ترین معیاری که اشخاص در روش های سرمایه گذاری مورد نظر دارند، کسب سود بیشتر می باشد. در این خصوص تمام سرمایه گذاران ترجیح می دهند سرمایه خود را در راه های قانونی و بازار های مالی معتبر پس انداز نمایند.

عامل مهم دیگر قابلیت نقد شوندگی و نقدینگی سرمایه می باشد که باید به راحتی و با سرعت صورت گیرد. در این راستا بازار بورس یکی از مکان هایی می باشد که اشخاص بسیاری تمایل دارند در آن اقدام به سرمایه گذاری و معامله گری نمایند.

در این صورت اشخاصی که مایل به سرمایه گذاری در بورس هستند لازم است که با برخی واژه ها از جمله، اوراق قرضه، اوراق مشارکت، اوراق مالی، عرضه اولیه، اختیار معامله، قرارداد های آتی، سهام و … آشنایی داشته باشند که در ادامه این مطلب به معرفی انواع سهامی که در بورس داد و ستد می شوند پرداخته شده است.

تعریف سهام:

هر سهم، قسمتی از سرمایه یک شرکت محسوب می گردد که ارزش آن برابر با 1000 ریال (100 تومان) می باشد و به این مقدار ارزش اسمی سهام می گویند.

در واقع اگر تمام ارزش اسمی یک شرکت بر عدد 1000 تقسیم گردد، تعداد سهام آن شرکت مشخص می شود و هر سهم نشان دهنده میزان مشارکت و تعهدات و منافع صاحبان سهام آن از شرکت است.

خدمات حسابداری

تقسیم بندی سهام:

سهام ها دارای دسته بندی های متفاوتی هستند که هر کدام از آنها خواص و کاربردی دارد که در ادامه به شرح آنها پرداخته شده است.

شکل:

سهام از نظر شکل در دو دسته بانام و بی نام قرار می گیرند که:

سهام با نام: به سهامی گفته می شود که نام دارنده آن در ورقه سهام قید گردد و یا در دفتر سهام شرکت ثبت شود. این کار باعث می شود که هویت صاحب سهم برای شرکت مشخص باشد.

سهام بی نام: اگر در برگه سهام نام کسی به عنوان صاحب سهم درج نگردد و یا این که برگه در دفتر سهام شرکت به نام کسی ثبت نشده باشد، در نتیجه به آن سهام بی ‌نام گفته می شود.

حقوق دارنده سهام:

سهام از نظر حقوق دارنده سهام، در دو دسته عادی و ممتاز قرار می گیرند که:

سهام عادی: بخش زیاد و قابل توجهی از سهام شرکت ها را سهام عادی تشکیل می دهند که دارندگان این نوع سهام حق رای در مجامع عمومی را دارند و در سود تقسیم شده شرکت نیز سهیم هستند اما امتیاز خاصی در ازای خرید سهام به آنها تعلق نمی گیرد.

سهام ممتاز: معمولا در شرکت ها، بخشی از سهام به عنوان سهام ممتاز در نظر گرفته می ‌شود. این نوع سهام در اختیار مجمع عمومی شرکت قرار نمی گیرد و معمولا دارندگان آن حق رای ندارند. همچنین سهامداران ممتاز در دریافت سود سهام، دارای اولویت بیشتری نسبت به سهامداران عادی می باشند.

ماهیت آورنده:

سهام از نظر ماهیت آورنده نیز در دو دسته نقدی و غیر نقدی قرار می گیرند که این سهام می ‌توانند با نام و یا بی ‌نام، عادی و یا ممتاز باشند.

سهام نقدی: سهام نقدی در واقع به اوراقی مربوط می شود که ارزش آن به صورت کاملا نقدی پرداخت می گردد.

سهام غیر نقدی: اگر ارزش سهام از طریق آورده غیر نقدی پرداخت شود، به آن سهام غیر نقدی می گویند. همچنین لازم به ذکر است که آورده غیر نقدی شامل ساختمان، ماشین آلات، خودرو، مواد اولیه، لوازم اداری و نظایر آن نیز می گردد.

بنابراین ممکن است سهمی در دو یا چند تقسیم بندی نیز قرار بگیرد اما مالکیت سهام در اختیار شخصی می باشد که سهام در دست او باشد در واقع این گونه سهام در قانون تجارت تابع قوانین در وجه اسناد حامل می باشد.

موسسه مشاوران مطالعه مقاله پذیره نویسی سهام را به شما عزیزان پیشنهاد می نماید.

دسته بندی سهام

دسته بندی سهام

دیگر موارد دسته بندی سهام:

علاوه بر موارد ذکر شده در بالا، سهام را می توان در دو نوع انتفاعی و موسس نیز دسته بندی نمود که به شرح زیر می باشند:

سهام انتفاعی: این نوع از سهام، زمانی به سهام دار تعلق می گیرد که بدون داشتن هیچ گونه حقی نسبت به سرمایه آن شرکت، بتواند از منافع آن بهره ‌مند گردد. یعنی زمانی که شخصی اطلاعاتی علمی و فنی مهم و معتبری را در اختیار شرکت قرار دهد و منجر به ایجاد منفعت برای آن گردد، می تواند از منافع حاصل شده سهم ببرد.

سهام موسس: این نوع از سهام، به نوعی از سهام گفته می شود که به موسسین شرکت مربوطه تعلق می گیرد و میزان سود آن که در اساسنامه مشخص می‌ گردد، از سهام عادی بیشتر است و در اختیار افرادی قرار می گیرد که عضو هیئت موسس شرکت محسوب می شوند.

سهام جایزه: به اضافه ارزشی گفته می شود که توسط شرکت، از سهام داران جدید مطالبه گشته و به سهامداران قدیمی پرداخت می گردد. به این نوع از سهام، حق امتیاز سهم نیز گفته می شود.

مشاوره مالیات

قانون سهام:

بر اساس ماده 40 لایحه قانونی این گونه پیش بینی شده است که:

“انتقال سهام با نام باید در دفتر ثبت سهام شرکت به ثبت برسد و انتقال دهنده یا وکیل یا نماینده قانونی او باید انتقال را در دفتر مزبور امضا کند.

در موردی که تمامی مبلغ اسمی پرداخت نشده است، نشانی کامل انتقال گیرنده نیز در دفتر ثبت سهام شرکت قید و به امضای انتقال گیرنده یا وکیل یا نماینده قانونی او رسیده و از نظر اجرای تعهدات ناشی از نقل و انتقال سهم معتبر خواهد بود.

هرگونه تغییر اقامتگاه نیز باید به همان ترتیب به ثبت رسیده و امضا شود. هر انتقالی که بدون رعایت شرایط فوق به عمل آید از نظر شرکت و اشخاص ثالث فاقد اعتبار است.”

این قانون نمایان می‌ کند که هر گونه نقل و انتقال سهام در خصوص این ورقه باید بر اساس یک قرارداد بین انتقال دهنده و انتقال گیرنده صورت بپذیرد.

اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله تبدیل سهام بانام به بی نام و بر عکس را به شما پیشنهاد می کنیم.

جهت برخورداری از مشاوره مالیاتی می توانید با شماره 09120202822 تماس بگیرید.

رای شما به این مطلب

میانگین امتیازات 0 / 5. تعداد آرا: 0

از اینکه این مطلب مفید نبود عذرخواهی میکنیم

اجازه بدهید ما این مطلب را مفیدتر کنیم!

لطفا نظر خود را در بهبود این مطلب با ما در میان بگذارید.

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *