مقالات مالیاتی

محاسبه مالیات بر ارزش افزوده

محاسبه مالیات بر ارزش افزوده

بر اساس ماده ۴ لایحه مالیات بر ارزش افزوده، مودی مکلف است حداکثر تا پایان ماه پس از انقضای هر دوره مالیاتی، کل مالیات و عوارضی را که طی آن دوره به فروش کالا و یا ارائه خدمات توسط وی تعلق گرفته است با رعایت تبصره ۲ این ماده و پس از کسب اعتبار مالیاتی خود به ترتیبی که سازمان امور مالیاتی مقرر می‌کند، پرداخت نماید.

محاسبه مالیات بر ارزش افزوده:

نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده در ایران به روش “صورت حسابی” یا به اصطلاح تخصصی آن روش “تفریقی غیر مستقیم” است.

در این روش، خریدار هنگام خرید محصول علاوه بر بهای کالا، موظف است که مالیات بر ارزش افزوده آن را نیز که شامل، ضریب نرخ مالیات بر ارزش افزوده در بهای کالا است، به فروشنده پرداخت نماید.

همچنین فروشنده موظف به دریافت این مبلغ بوده و باید تا در پایان هر دوره مالیاتی، آن را به سازمان امور مالیاتی پرداخت کند.

طبیعی است فروشنده واسطه، خود یک بار این کالا را خریداری کرده و در آن زمان مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کرده است.

میزان مالیات بر ارزش افزوده پرداختی توسط فروشنده واسطه به سازمان امور مالیاتی، در واقع مابه التفاوت مالیات بر ارزش افزوده دریافتی و پرداختی او می شود.

مشاوره مالیات

فرمول محاسبه مالیات بر ارزش افزوده:

بهای کالا + (بهای کالا × نرخ مالیات بر ارزش افزوده) = بهای پرداختی نهایی توسط خریدار به فروشنده

نحوه پرداخت مالیات بر ارزش افزوده به سازمان امور مالیاتی:

مالیات بر ارزش افزوده به صورت دوره های 3 ماهه یا فصلی محاسبه و پرداخت می شود که مهلت تسویه حساب آن تا 15 روز پس از دوره است.

بدیهی است که در صورت عدم تسویه حساب تا مهلت مقرر، مطابق قانون جرائمی در نظر گرفته شده است.

افرادی که مشمول دریافت مالیات بر ارزش افزوده از مشتریان خود هستند، باید ضمن دریافت گواهی ثبت نام مالیات بر ارزش افزوده، در موعد مقرر و از طریق سامانه مالیات بر ارزش افزوده به نشانی evat.ir، اظهارنامه مالیاتی مالیات بر ارزش افزوده خود را تکمیل و به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.

راهنمای پرداخت اظهارنامه مالیات ارزش افزوده:

یکی از وظایف مودیان، دریافت مالیات از خریدار و پرداخت آن به خزانه دولت می باشد و وظیفه دیگر آن ها گزارش مبالغ خرید و فروش انجام شده و مقدار ارزش افزوده آن ها تا 15 روز بعد از پایان هر فصل می باشد.

این گزارش در فرم خاصی به نام اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده ارسال می شود که در قسمت های بعدی درباره آن توضیح داده می شود.

در اصل این افراد در زمان خرید کالا، مالیات بر ارزش افزوده را از طرف خریداران بعدی پرداخت می کنند و در هنگام فروش، مجددا آن را از خریدار دیگر دریافت می‌ کنند.

این روال تا زمان تحویل کالا یا ارائه خدمات به مصرف کننده نهایی ادامه دارد.

نکته: در زمان محاسبه مقدار مالیات ارزش افزوده، فقط بهای کالا و خدمات بدون در نظر گرفتن مبلغ مالیات ارزش افزوده پرداخت شده در نظر گرفته می شود به عبارت دیگر مالیات پرداخت شده جز ارزش کالا محسوب نمی شود.

آموزش تصویری پرداخت مالیات ارزش افزوده:

با مراجعه به سایت /https://www.evat.ir تسلیم اظهارنامه عادی را انتخاب کرده و لازم است که کد کاربری و رمز عبور وارد گردد.

تسلیم اظهارنامه

تسلیم اظهارنامه

لازم است که مودی، دوره مالی مورد نظر را که قصد ارسال اظهارنامه آن را دارد، انتخاب نماید.

در این صفحه کلیه اطلاعات عمومی مودی نمایش داده می شود در جدول 1و 2 فروش و خرید ثبت می شود و در جدول 3 مانده مالیات و عوارض پرداختی قابل کسر یا استرداد از سازمان امور مالیاتی مشخص می شود.

موسسه مشاوران مطالعه مقاله ثبت حسابداری مالیات بر ارزش افزوده را به شما عزیزان پیشنهاد می کند.

محاسبه مانده مالیات و عوارض

محاسبه مانده مالیات و عوارض

در صورتی که مالیات و عوارض پرداختی قابل استرداد باشد، می توان در زیر صفحه کلید استرداد مالیات و عوارض را انتخاب کرده و مانده را به دوره بعد انتقال داد.

در این صورت از مالیات و عوارض پرداختی دوره بعد کسر خواهد شد و در دوره بعد به محاسبه مانده مالیات و عوارض انتقال می یابد.

پس از تایید نهایی کد رهگیری دریافت می گردد. لازم به ذکر است که عدم دریافت کد رهگیری به منزله عدم ارائه اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده می‌ باشد.

نحوه صدور قبض الکترونیکی:

پس از تایید نهایی اظهارنامه ارزش افزوده امکان دریافت قبض و همچنین پرداخت به صورت الکترونیکی بابت مالیات و عوارض ارزش افزوده وجود دارد.

می توان بر روی دکمه های مربوط به صدور قبض کلیک کرده و از قبض پرینت تهیه نمود و از طریق مراجعه به بانک پرداخت گردد. همین طور از طریق درگاه بانکی و داشتن رمز دوم حساب امکان پرداخت وجود دارد قبض وجود دارد.

تهیه اظهارنامه مالیاتی

نحوه ارائه گواهینامه مالیات بر ارزش افزوده:

گواهینامه موقت ثبت نام در صورت تکمیل صحیح اقلام اطلاعاتی و ارسال کامل مدارک توسط مودیان در نظام مالیات بر ارزش توسط سازمان امور مالیاتی کشور برای مودیان صادر و به همراه کتب و اطلاعات مورد نیاز برای اجرای این نظام مالیاتی برای مودیان ثبت نام شده ارسال خواهد گردید.

به هر ترتیب این اطلاعات از طریق سایت اینترنتی استقرار نظام مالیات بر ارزش افزوده به شرح فوق نیز در اختیار مودیان قرار خواهد داشت.

لازم به ذکر است برخورداری از مزایای قانونی این نظام مالیاتی و عدم مواجهه با جرائم و سایر عواقب تخلف از این قانون به شرح مندرج در تبصره ماده 19 و مواد 22 و 23 قانون، مستلزم اجرای به موقع و کامل عملیات ثبت نام و انجام کلیه تکالیف قانونی این نظام مالیاتی از تاریخ مشمولیت خواهد بود.

پرسش و پاسخ متداول در مورد محاسبه مالیات بر ارزش افزوده:

  1. ماده چهار لایحه مالیات بر ارزش افزوده بر چه اساسی می باشد؟

    بر اساس این ماده، مودی باید تا پایان ماه هر دوره مالیاتی، کل مالیات وعوارض مشمول شده را به سازمان امور مالیاتی پرداخت کند.

  2. روش محاسبه مالیات بر ارزش افزوده به چه صورت می باشد؟

    روش محاسبه این مالیات به صورت روش صورت حسابی و یا تفریق غیر مستقیم می باشد.

  3. روش تفریق غیر مستقیم به چه صورت می باشد؟

    این روش به این صورت می باشد که، در زمان خرید محصول، علاوه بر کالا باید مالیات بر ارزش افزوده آن را نیز به فروشنده پرداخت کرد و فروشنده هم باید این مبلغ را دریافت کند و در پایان هر ماه به سازمان ارائه دهد.

  4. مابه تفاوت مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

    فروشنده واسطه، در زمان خرید کالا مالیات بر ارزش افزوده پرداخت می کند و این پرداختی مالیات بر ارزش افزوده در واقع مابه تفاوت مالیات بر ارزش افزوده دریافتی و پرداختی وی می باشد.

  5. پرداخت مالیات بر ارزش افزوده به چه صورت می باشد؟

    پرداخت این مالیات به صورت دوره های سه ماهه و یا فصلی می باشد و مهلت تصفیه آن هم تا 15 روز بعد از دوره می باشد. در صورت عدم پرداخت هم، بر اساس قانون جرایمی در نظر گرفته شده است.

  6. ثبت نام مالیات بر ارزش افزوده به چه صورت می باشد؟

    مشمولین پرداخت مالیات بر ارزش افزوده، باید از راه سامانه مالیات بر ارزش افزوده به نشانی evat.ir، اظهارنامه خود را تکمیل کنند و به سازمان ارسال کنند.

  7. آیا می توان به صورت الکترونیکی، مالیات ارزش افزوده را پرداخت کرد؟

    بله، بعد از تایید نهایی اظهارنامه، می توان قبض را پرینت گرفت و آن را دریافت کرد و به صورت الکترونیکی پرداخت کرد.

اگر این مطلب برای شما رضایت بخش بوده است، مطالعه مقاله نقل و انتقال ملک را به شما پیشنهاد می کنیم.

جهت برخورداری از کلیه خدمات مالیاتی می توانید با شماره 09120202822 تماس بگیرید.

رای شما به این مطلب

میانگین امتیازات 3.7 / 5. تعداد آرا: 10

از اینکه این مطلب مفید نبود عذرخواهی میکنیم

اجازه بدهید ما این مطلب را مفیدتر کنیم!

لطفا نظر خود را در بهبود این مطلب با ما در میان بگذارید.

مقاله های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *